Interview WEPA 

Van drankenkarton tot hygiënepapier

Al bijna twee jaar verwerkt de Limburgse papierfabriek WEPA Nederland BV (voorheen Van Houtum) gebruikte drankenkartons tot hygiënepapier. Algemeen directeur Bas Gehlen vertelt hoe dit is gegaan.

Een schone papiervezel

“Hygiënepapier stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de gebruikte papiervezel. Daarom waren wij ook geïnteresseerd in het gebruik van drankenkartons, want die bevat zeer hoogwaardige vezels”, aldus Gehlen. Om het papier te kunnen scheiden van de polyethyleen en aluminium coating, bouwde WEPA een productielijn, de ‘omni-pulper’. “Het is ons hiermee gelukt om met minder water en energie een mooie, schone papiervezel te verkrijgen. Bovendien is ook de polyetheen/aluminium-fractie heel zuiver”, aldus Gehlen.

Deze rol is geproduceerd met alternatieve grondstoffen.

Bas Gehlen

Algemeen directeur bij WEPA

Ketenvraagstuk leidde tot succesvolle samenwerking

Het startschot werd al in februari 2014 gegeven met een intentieverklaring ‘Samenwerking recycling drankenkartons Nederland’, door WEPA, Stichting HEDRA, de gemeente Roermond en adviesbedrijf Arvalis. Al snel ontstond hieruit een samenwerkingsverband waar ook Suez in Rotterdam in stapte; Suez bouwde een sorteerlijn voor PMD-afval waaruit jaarlijks ongeveer 12 kton drankenkartons beschikbaar komen voor WEPA. Gehlen: “HEDRA heeft ons in contact gebracht met ketenpartners om met de ontwikkeling te kunnen beginnen. Want recycling van drankenkartons is niet alleen een technologische uitdaging, maar ook een ketenvraagstuk.”

De kringloop sluiten

Gehlen verwacht in de nabije toekomst meer drankenkartons te kunnen verwerken. “Naast Suez in Rotterdam, zal binnenkort ook AEB Amsterdam gebruikte drankenkartons gaan leveren. Daarnaast raken we steeds meer in gesprek met grote bedrijven in bijvoorbeeld de mobiliteitssector die ook drankenkartons gescheiden willen aanbieden voor recycling.” Op deze manier sluit WEPA ook de kringloop als de burger onderweg of op het werk is.

B­­­ron: Portretfoto Bas Gehlen - David Plas

Hygiënepapier stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de gebruikte papiervezel.