Voorwoord

Hoogwaardige resultaten

HEDRA kijkt terug op een succesvolle periode sinds januari 2015, het moment dat de inzamelvergoeding van start ging voor gemeenten die drankenkartons inzamelen voor recycling. Van de 388 Nederlandse gemeenten zamelen 376 inmiddels drankenkartons in, dat is 97 procent

Het geheim van succes

​​​​​​​Succes heeft vele vaders, en in dit geval is dat ook echt zo. Gemeenten, afval- en sorteerbedrijven en de recyclingindustrie hebben geïnvesteerd in nieuwe inzamelmiddelen en recyclingtechnologieën. Bovendien hebben inwoners de inzameling van drankenkartons snel opgepakt. De Nederlandse papierfabriek WEPA (voorheen Van Houtum) bouwde een installatie waarmee zij een aanzienlijk deel van de ingezamelde drankenkartons hoogwaardig herverwerkt tot hygiënepapier. Momenteel zijn we bezig met een project waarbij het plastic en aluminium uit drankenkartons wordt verwerkt tot granulaat dat door de kunststof- en metaalverwerkende industrie wordt ingezet als secundaire grondstof. 


"We streven naar een landelijke, efficiënte inzameling en recycling van drankenkartons in Nederland en zijn goed op weg."

Vertrouwen in 2018

Momenteel vindt de evaluatie van de inzameling en recycling van drankenkartons plaats. De eindrapportage wordt eind dit jaar verwacht en moet voldoende informatie bieden voor afspraken in de toekomst. Wij zien dit met vertrouwen tegemoet. Vooralsnog hebben het Afvalfonds Verpakkingen en de VNG aangegeven dat de inzamelvergoeding ook in 2018 blijft bestaan. Wij zijn hier blij mee en vinden dit ook logisch gezien het grote succes tot nu toe.

Inge Eggermont

Directeur van Stichting HEDRA