Interview FrieslandCampina

­Een ­pakje bijdragen aan een circulaire economie

Met trots vertelt Berndt Kodden, ‎managing director bij FrieslandCampina Branded Netherlands, over de purpose van zijn bedrijf - nourishing by nature. Mensen wereldwijd voorzien van de juiste voedingsstoffen ziet Kodden als dé uitdaging.

De aanpak van deze uitdaging door FrieslandCampina omvat een ketenbrede duurzaamheidsstrategie waarbij de druk op natuurlijke hulpbronnen en het milieu zoveel mogelijk wordt ingeperkt. 

100 procent recyclebaar

Milieuvriendelijke consumentenverpakkingen voor zuivelproducten maken een belangrijk onderdeel uit van deze strategie. Voor zuivel is het drankenkarton de ideale consumentenverpakking; het is licht, compact en gebruiksvriendelijk.

"Het drankenkarton van FrieslandCampina is geheel van natuurlijke grondstoffen gemaakt; ook het plastic dat wordt gebruikt voor de dop en coating is bio-based. En het is 100 procent recyclebaar."

Belang van inzameling

Kodden benadrukt dat het voor de recycling van cruciaal belang is dat gebruikte drankenkartons op een goede manier worden ingezameld. Daarvoor bestaan op dit moment diverse systemen waar gemeenten uit kunnen kiezen. In minder dan drie jaar tijd heeft 97 procent van de Nederlandse gemeenten een dergelijk systeem geïmplementeerd.


"Een prachtig resultaat dat ontzettend snel is bereikt", aldus Kodden. Hij roept gemeentes die nog geen drankenkartons inzamelen op dit alsnog te doen, om zo de keten verder te sluiten.

Faciliteer consument in ontwerp drankenkarton

Verder is het volgens Kodden ontzettend belangrijk dat consumenten hun drankenkartons op de juiste manier weggooien: goed platgevouwen, met de dop erop en in de juiste bak of zak. Hij ziet daarin ook een rol voor de industrie weggelegd. Een goed ontworpen drankenkarton vergemakkelijkt immers het platvouwen ervan voor consumenten.


Verder voorziet FrieslandCampina tegenwoordig alle zuivel- en sappakken van het weggooilogo voor drankenkartons, dat in 2014 werd geïntroduceerd door het KIDV. Door deze slimme combinatie van innovatie en communicatie draagt FrieslandCampina haar ‘pakje’ bij aan het circulair maken van onze economie. 

Berndt Kodden

Managing director bij FrieslandCampina Branded Netherlands