Interview Omrin
Omrin en het succes achter nascheiding
‘Omrin’ is Fries voor ‘kringloop’. Dit afvalbedrijf verwerkt het huishoudelijk restafval van ruim 900.000 inwoners.
Op het circulaire grondstofpark in Heerenveen staat een nascheidingsinstallatie die onder meer de drankenkartons uit het huishoudelijk afval scheidt. Zo haalde Omrin in 2016 netto 2350 ton drankenkartons op, en dat gaat dit jaar richting de 2400 ton. Stichting HEDRA vuurde vragen af op Hein Grafhorst, directeur Recycling, om achter het succes van dit verhaal te komen.
Nascheiden waar het kan
“Al het huishoudelijk restafval wordt nagescheiden en vervolgens gesorteerd in verschillende typen kunststof, drankenkartons en metaal”, aldus Grafhorst. “Inmiddels bedienen wij alle Friese gemeenten met onze nascheidingsinstallatie. Daarnaast nog zes Groningse en vijf Noord-Veluwse gemeenten, en de gemeenten Schiedam en Vlaardingen.”
“In de communicatie moet niet het middel centraal staan, maar het doel. En het doel is hergebruik.”
Nascheiding vraagt vaak extra uitleg naar burgers. Veel milieucommunicatie legt immers de nadruk op scheiden aan huis.
Hein Grafhorst
Directeur Recycling bij Omrin
"Wij krijgen veel vragen, en leggen dan uit dat we met nascheiding aan dezelfde normen qua afvalscheiding moeten voldoen als bij bronscheiding. Onze beleidslijn is 'bronscheiden waar het moet (gft, papier, glas en textiel) en nascheiden waar het kan (kunststof verpakkingsafval en drankenkartons)'.” Om dit verhaal tot zijn recht te laten komen, ontwikkelt Omrin communicatiemateriaal en maakt gebruik van bijvoorbeeld lokale bladen.
Snel proces
Nascheiding heeft voordelen. Vanwege het snelle proces zijn de vezels uit drankenkartons bij nascheiding van zeer goede kwaliteit. De tijd dat een drankenkarton in het circuit zit is kort. Grafhort licht toe: “Het rendement van de milieuketen is hoog, binnen drie dagen is het nagescheiden afval op transport naar een verwerker.” Het behouden van deze korte doorlooptijd is een uitdaging.
Oplossingen dichterbij
De toekomst biedt perspectief en wellicht nieuwe ontwikkelingen. Grafhorst: “Al onze materialen gaan nu naar Duitsland, maar wie weet zoeken we in de toekomst oplossingen dichterbij. Zover is het nog niet. Stap voor stap vooruit, want de afvalwereld is al dynamisch genoeg.”
Nascheiding en uitdagingen
Andere uitdagingen zijn er ook, zoals het continueren van de aangeleverde hoeveelheid drankenkartons. “Wij proberen er constant voor te zorgen dat er aan de voorkant genoeg binnenkomt, zodat we voldoende output genereren.” Bovendien moet de nascheiding en de aansluitende sortering voldoende precies werken: minimaal 90 procent moet daadwerkelijk uit drankenkartons bestaan. Tenslotte moeten de nagesorteerde drankenkartons van hoge kwaliteit zijn, met een sterke papiervezel. “Dankzij de korte doorlooptijd die wij kunnen realiseren is dat voor ons geen probleem.”, vertelt Grafhorst.