Voorwoord
Volop innovatie
Het gaat goed met de recycling van drankenkartons in Nederland. Anno 2018 zamelen bijna alle Nederlandse gemeenten drankenkartons in. In 2017 werd al meer dan 40 procent van de op de markt gebrachte drankenkartons gerecycled en dat volume groeit met de dag. Vanaf volgend jaar kunnen alle materialen uit drankenkartons hoogwaardig worden gerecycled.
Volledige recycling
De hoogwaardige papiervezel uit drankenkartons wordt al jaren ingezet als secundaire grondstof in meer dan twintig papierfabrieken door heel Europa. Het was ons ultieme doel om drankenkartons volledig te recyclen. Ook de doppen en de dunne coating aan de binnen- en buitenkant van het pak. Dat is nu gelukt! Vanaf volgend jaar wordt de kunststof- en aluminiumfractie die bij WEPA in Swalmen vrijkomt in het recyclingproces verwerkt in een installatie die er een granulaat van maakt. Dit materiaal is van hoge kwaliteit en kan worden gebruikt voor uiteenlopende producten als grindroosters, vogelvoeders en stekkerdozen. Vogelvoeder Hello Sam is hier een leuk voorbeeld van!
"Dit alles, samen met het lichte gewicht, maakt het drankenkarton tot een zeer duurzame verpakking met een lage CO2-voetafdruk."
Steeds meer innovaties
Dit is een mooie vervolgstap op de innovaties die de drie drankenkartonproducenten in Nederland - Tetra Pak, Elopak en SIG Combibloc - al eerder hebben laten zien. Zo wordt het karton gemaakt van hout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en voorzien van het FSC-certificaat. Voor de coating van het pak en de schroefdop worden steeds vaker hernieuwbare kunststoffen gebruikt. En dankzij de vouwlijnen aan de zijkant kan het pak gemakkelijk worden plat gevouwen en leeggemaakt, wat voedselverspilling helpt tegengaan.
Dit alles, samen met het lichte gewicht, maakt het drankenkarton tot een zeer duurzame verpakking met een lage CO2-voetafdruk. Zo werken we zowel bij de productie van drankenkartons als de herverwerking ervan continu aan verbeteringen die bijdragen aan de totstandkoming van een circulaire economie.
Lancering lespakket
Om ook de jongste generatie kennis te laten maken met de gescheiden inzameling en recycling van drankenkartons, heeft HEDRA dit schooljaar een lespakket voor basisscholen geïntroduceerd. Hiermee kunnen kinderen op speelse wijze kennismaken met het drankenkarton als duurzame verpakkingsoplossing, en de inzameling en recycling ervan.
Met behulp van onder meer video’s, papier en plastic/aluminium uit het recyclingproces, Vouw-Het-Zelf-Pakken en informatiesheets komen alle aspecten van drankenkartons aan bod. Het leent zich voor een veelheid aan lesvormen, zoals projecten en themalessen. Zelf ook aan de slag met het lespakket of er iemand anders op wijzen?
Lespakket over drankenkartons
HEDRA introduceert dit schooljaar een lespakket voor basisscholen. Hiermee kunnen leerlingen op speelse wijze kennismaken met de gescheiden inzameling en recycling van drankenkartons. Met behulp van onder meer video’s, Vouw-Het-Zelf-Pakken, papier en plastic/aluminium uit het recyclingproces en informatiesheets komen alle aspecten van drankenkartons aan bod.
Welke producten in een drankenkarton hebben de kinderen zelf thuis staan? Wat doen zij met die drankenkartons na gebruik? Gooien ze die in een aparte zak of bak? En van welke materialen is een drankenkarton eigenlijk gemaakt, en hoe duurzaam is dat? Om de juiste beantwoording nog wat extra te stimuleren bevat het lespakket ook een prijsvraag. Iedere deelnemende klas maakt kans op een bezoek aan een recyclingfabriek!
HEDRA heeft dit lespakket samen met educatieve uitgeverij Kenmerk Educatief ontwikkeld, op basis van het reeds bestaande spreekbeurtpakket. Het leent zich voor een veelheid aan lesvormen, zoals projecten en themalessen. Zo wil HEDRA de bewustwording stimuleren onder kinderen (en hun gezinnen) van het belang van de gescheiden inzameling en recycling van drankenkartons. Zelf ook een HEDRA lespakket bestellen of er iemand anders op wijzen? Bestel het lespakket op de website Kenmerk Educatief.
Inge Eggermont
Directeur
Stichting HEDRA