Circulaire innovatie

Drankenkarton volledig gerecycled

Vanaf volgend jaar worden drankenkartons volledig gerecycled. Ook voor de kunststof en aluminium coating is nu een hoogwaardige toepassing ontwikkeld.

Drankenkartons bestaan voor 75% uit papier. Deze papiervezels zijn lang en sterk, en lenen zich uitstekend voor hoogwaardige toepassingen. In meer dan twintig papierfabrieken in Europa worden de papiervezels uit drankenkartons al jarenlang succesvol hergebruikt. Daarnaast hebben de pakken een LDPE coating en – voor lang houdbare producten – een aluminium coating. De doppen die op veel drankenkartons te vinden zijn bestaan uit HDPE. 

"HEDRA streefde er al geruime tijd naar om ook hiervoor hoogwaardige recyclingtoepassingen te vinden. Dat is nu gelukt!"

Grindroosters, stekkerdozen en vogelvoeders

Vanaf volgend jaar wordt de polyetheen- en aluminiumfractie (Poly/Al), die bij WEPA in Swalmen vrijkomt bij het verpulpen van drankenkartons, verwerkt tot een granulaat. Dit heeft zeer goede technische eigenschappen, en is daardoor geschikt voor hoogwaardige toepassingen. Denk hierbij aan grindroosters (die heel robuust moeten zijn), stekkerdozen (die hoge eisen stellen aan de elektrische veiligheid) en vogelvoeders (die een fijnmazige structuur kennen). De eerste vogelvoeder van dit materiaal is binnenkort commercieel verkrijgbaar: HELLO SAM!

In het tweede kwartaal van 2019 is de installatie operationeel en kan dan op jaarbasis zo’n 5.000 ton Poly/Al verwerken. De installatie levert twee stromen: het materiaal van de doppen (HDPE) dat een gewilde grondstof is voor de kunststofverwerkende industrie en het materiaal van de coating (LDPE en aluminium) waarvan het genoemde granulaat wordt gemaakt.