Interview Peter Rem, hoogleraar TU Delft

Het drankenkarton als circulaire belofte

Prof. dr. Peter Rem, hoogleraar Resources & Recycling aan de Technische Universiteit Delft, werkt dagelijks aan de ontwikkeling van slimme recyclingtechnologieën om zoveel mogelijk waardevolle grondstoffen uit ons afval te kunnen halen. Met zijn werk maakt hij het hergebruik van grondstoffen winstgevender en draagt hij bij aan de totstandbrenging van een circulaire economie. We vroegen hem naar zijn visie op de recycling van drankenkartons.

Bijzondere combinatie

Rem is erg positief over drankenkartons als verpakkingsoplossing, voornamelijk vanwege de goede recyclebaarheid ervan. Het fijne aan drankenkartons is dat een groot deel van de verpakking bestaat uit biologisch materiaal. Verder kunnen drankenkartons CO2-arm worden gerecycled, wat bijdraagt aan het gunstige milieuprofiel van de verpakking.


“Die combinatie is vrij bijzonder”, geeft Rem aan. Er zijn namelijk weinig verpakkingen die en bestaan uit hernieuwbare grondstoffen en CO2-arm kunnen worden gerecycled. Dit maakt het drankenkarton in zijn ogen een unieke en zeer duurzame verpakkingsvorm.

Circulaire belofte

Vanwege de duurzaamheidsaspecten van het drankenkarton zou Rem graag meer voedsel verpakt zien in een dergelijke verpakkingsvorm. 

“De drankenkartonindustrie heeft een opening gegeven voor een circulaire richting, waar veel andere industrieën deze hebben laten liggen.”

Het drankenkarton is volgens Rem een uitstekend voorbeeld van een innovatief product waarvan we er meer zouden kunnen gebruiken in onze weg naar een circulaire economie.