ACE organiseert Europees recyclingbezoek

Donderdag 27 september organiseerde The Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE) een recyclingbezoek aan een sorteercentrum in Charleroi en een recyclingfabriek voor drankenkartons in Swalmen. Vertegenwoordigers van de Europese lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement konden met eigen ogen de “reis van een drankenkarton” volgen. 

In de ochtend bracht het gezelschap een bezoek aan het sorteercentrum Valtris in Charleroi, een samenwerking tussen 3 Waalse gemeenten op het gebied van afvalmanagement. De PMD-sorteerinstallatie werd in 2013 in gebruik genomen en is met een capaciteit van 22.000 ton PMD-input de grootste en modernste in zijn soort in Wallonië. Fost Plus gaf een uiteenzetting over het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België.


In de middag bracht de groep een bezoek aan het drankenkarton recyclingbedrijf WEPA Nederland in Swalmen (Roermond). In deze papierfabriek worden sinds 2016 drankenkartons gerecycled tot hygiënepapier. WEPA heeft een capaciteit van 25.000 ton en biedt innovatieve en duurzame sanitaire oplossingen.

Inge Eggermont, directeur van HEDRA, de Nederlandse branchevereniging voor drankenkartons, gaf een presentatie over de inzameling van huishoudelijk verpakkingsafval in haar land en vertelde over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van recycling van polyethyleen en aluminium.


Het Nederlandse bedrijf Recon Polymers heeft geïnvesteerd in een proefinstallatie die polyethyleen en aluminium uit drankenkartons verwerkt tot granulaat dat wordt toegepast in de kunststof- en aluminiumindustrie.


De fabriek heeft een capaciteit van 6.000 ton per jaar en zal begin 2019 commercieel operationeel zijn.